Back to basic: Analog Prototyping i en Digital Verden✂️✏️📃
Nylig holdt vi workshopen "Lei av datamaskinen? Bli med å lage analoge prototyper!" på Booster konferansen 2025 i Bergen, hvor deltakerne fikk arbeide kreativt med analoge verktøy som penn, papir, saks og lim.
Verktøyene vi brukte i analog prototyping på Booster 2025 var penn, papir, saks og lim.
Siden mange av oss tilbringer mesteparten av arbeidsdagen foran skjermer, kan det å gå tilbake til basics gi ny energi og kreativitet. Analoge prototyper er ikke bare raske å lage - de gir også rom for å kjapt kunne få tilbakemeldinger på ideer og konsepter. Dessuten kan alle delta, uavhengig av designerferdigheter, så denne workshoppen passer bra for hele teamet!
Designerne Mari Selnes og June Aarseth ledet workshoppen
Workshop i analog prototyping på Booster 2025
Forarbeid for workshopen 👩🏻💻
For å sikre at deltakerne kunne komme raskt i gang, hadde vi på forhånd forberedt ulike caser som gruppene skulle jobbe med. Hver case inneholdt både en konkret brukeroppgave og et "Hvordan kan vi"-spørsmål som dannet utgangspunkt for idégenereringen.
I en reell arbeidssituasjon ville disse casene vært basert på faktisk innsiktsarbeid. Normalt ville man først ha gjennomført brukerintervjuer, observasjoner eller andre innsiktsaktiviteter, og deretter formulert presise problemstillinger før man satte i gang med en slik workshop.
Verktøyene vi brukte i analog prototyping på Booster 2025
Workshopens tre steg
1. Idégenerering 💡
Vi tok utgangspunkt i "Hvordan kan vi"-spørsmålet, siden det er lettere å være kreativ når man har begrensninger og en tydelig oppgave. For å få flest mulige gode ideer, lot vi deltakerne først tenke og skisse alene før de delte med gruppen. Denne tilnærmingen gir ofte mange ulike ideer og vi kan unngå konformitetspress. Hver person laget seks ulike ideer med enkle tegninger og stikkord.
Deretter presenterte alle sine ideer for gruppen i en "del og stjel"-fase. Etter å ha blitt inspirert av hverandres arbeid, jobbet deltakerne igjen individuelt med å videreutvikle og kombinere ideer før gruppen stemte over hvilke forslag de ønsket å prototypere.
2. Prototyping ✍🏻
Gruppene samarbeidet om å lage fysiske prototyper av den valgte ideen. Ved å jobbe analogt kunne deltakerne raskt visualisere løsninger uten å bekymre seg for tekniske begrensninger. Prototypene ble laget med fokus på å vise hvordan tjenesten skulle løse brukerens behov, ofte med flere skjermbilder for å illustrere flyten.
3. Testing ✅
I siste fase testet gruppene prototypene sine på andre deltakere. Nøkkelen her var å få testpersonene til å tenke høyt og gi ærlige tilbakemeldinger, uten at testlederne påvirket resultatene. Denne testingen ga verdifull innsikt i hva som fungerte og hva som trengte justering.
Avslutningsvis presenterte hver gruppe sin prototype og delte læringspunkter fra brukertestingen. Det var inspirerende å se hvor mye deltakerne hadde fått til på relativt kort tid, og mange uttrykte at de likte å jobbe på denne måten.
Kreative analoge bidrag med penn og papir
Verdi for hele teamet🏆
Denne workshopen er perfekt for teamsamlinger, idéutviklingsfaser eller når prosjektet trenger ny energi. Alle kan delta uavhengig av designerferdigheter og den gir raske resultater som kan testes tidlig i prosessen, før man investerer i digital utvikling.
Mari Selnes er designer og fasilitator
June Aarseth er designer og spesialist på UU
For de som er interessert i å lære mer om workshopen eller ønsker å gjennomføre en lignende workshop, er det bare å ta kontakt med oss på hei@kraftlauget.no